16. oktoobril toimus meie koolis esmakordselt vaimse tervise päev. Antud päeva eesmärk on õpilastele anda edasi sõnum, et vaimne heaolu on sama oluline kui füüsiline tervis. Samuti soovisime selle päeval pakkuda lõõgastavaid ja rahustavaid tegevusi, mis aitavad stressi maandada ning keskenduda positiivsele mõtlemisele.
Hommikul ootas kooli ees armas hobune ning lapsevanem Elerin Innos. Elerin tegeleb hobuteraapiaga ning ta oli valmis seda meilegi tutvustama. Hobuteraapia tunnis õpetas Elerin, kuidas hobusele tere öelda ning rääkis lähemalt, mis on teraapia ning miks just hobuseid teraapialoomadena kasutatakse. Kas teadsite, et hobused tunnetavad inimese südamelööke 5-8 meetri kauguselt? Hobuste kehatemperatuur on kõrgem kui inimeste oma (u 38.5) mistõttu on hobustel inimese keha ja liigeseid lõdvestav ning inimest rahustava toime. Hobusega ratsutades paneb hobune su keha liikuma ja tasakaalu hoidma. Kõik õpilased said hobusele tere öelda ja pai teha. Mõnel õpilasel avanes võimalus hobuse seljas olla.

Vaimse tervise päeval said õpilased osaleda hommikujoogas, mida juhendas joogaõpetaja Pille Valberg. Füüsilise tervise hoidmine, nagu joogaga tegelemine, aitab oluliselt kaasa vaimsele heaolule. Jooga ühendab keha ja meele tasakaalu, vähendab stressi ja ärevust ning soodustab rahulolu ja keskendumisvõimet. Liikumine ja teadlik hingamine loovad kehale puhkuse ja meelele selguse, mis omakorda toetab igapäevast vaimset tasakaalu. Meil on hea meel, et õpilased said proovida midagi uut ning tegid suure pühendumusega joogatunnis kaasa.

3. tunnis esines meile praktiseeriv psühholoog, metsakümbluse giid ja metsateraapia praktik Annika Klemets. Annika sõnum meile kõigile oli, et minge metsa, sest sinu keha ja vaim vajavad seda. Annika tõdes, et me kõik oleme geneetiliselt seotud loodusega ja vajame loodust igal olemise tasandil. Loodusel on suur positiivne mõju meie füüsilisele, vaimsele kui ka sotsiaalsele tervisele. Metsas käimine vähendab ärevust ja stressi, parandab õpivõimet, parandab keskendumisvõimet, aitab toime tulla emotsionaalse traumaga ja viib muremõtted.

Peale loengut viis Annika 8. ja 9. klassi õpilased mõisa parki, kus ta viis läbi metsakümbluse praktilise tunni. Metsakümbluse praktika pärineb Jaapanist. Õpilased tegid läbi mitmeid erinevaid harjutusi. Viimase ülesandena pidi igaüks pargist leidma ühe asja, mis meenutas/sümboliseeris ühte unistust. Peale seda koguneti ringi ning kõik ütlesid oma unistuse kõva häälega välja ja asetas enda leitud eseme ringi keskele. Annika ärgitas kõiki unistama. Kuid ainult unistamisest pole kasu, vaid tuleb väikeste sammudega liikuda oma unistuste täitumise poole.

Vaimse tervise päev oli väga mitmekülgne ja õpetlik! Aitäh kõikidele külalistele!